Home / Blog / Wie ben ik eigenlijk?

Wie ben ik eigenlijk?

Steeds meer mensen gaan zich verdiepen in hun persoonlijke ontwikkeling. U kunt geen krant of tijdschrift openslaan of hierover valt wel wat te lezen.

In deze zoektocht kom je vaak de term “ego” tegen, maar wat is je ego eigenlijk? Welke inzichten heb je nodig om het ego zelf te kunnen herkennen zonder erdoor geregeerd te worden?

Wat is het ego eigenlijk en hoe werkt het?

Ons ego is vaak een set van aannames, overtuigingen, patronen en kwaliteiten. Deze aannames en overtuigingen worden gevormd door je verleden en voor een groot deel door je familietraditie. Onbewust wil je zeker als je nog jong bent voldoen aan de verwachtingen van je ouders, waardoor je de normen en waarden van je ouders gaat nastreven.

Op weg naar geluk Wie ben ik eigenlijk?Je ego leeft ook vaak in het verleden of in de toekomst.

Je ego denkt dan: “mijn oude baan was leuker”, “mijn nieuwe baan moet echt bij mij passen”, “heb ik wel voor de juiste partner gekozen?”, hoe moet ik ervoor zorgen dat het mijn kinderen goed gaat?”. Deze gedachten wakkeren verwachtingen aan met vaak teleurstelling, onmacht of verdriet als resultaat.

Natuurlijk helpt het ego je ook vooruit. Het helpt je om je te onderscheiden van anderen.


Wat drijft je ego?

Helaas wordt het ego vaak aangedreven door de angst dat je niet goed genoeg bent en niet echt mag zijn of zijn zoals je bent. Vaak speelt niet bij eenieder de gedachte dat er nu of misschien in de toekomst onvoldoende financiële middelen zijn of dat je niet begrepen wordt. Dit geldt zeker ook voor je verhouding met je partner. “Ben ik wel goed genoeg”, “raak ik haar of hem niet kwijt?”. Door deze angst ben je niet jezelf en als je niet jezelf bent is het moeilijk om liefde te geven. De kunst is om angst te verschuiven naar vertrouwen, waardoor een grotere verbinding met je omgeving kan ontstaan.

Wat blijkt nu?

Iemand die vanuit zijn ego contact maak is vaak sterk met zichzelf bezig en staat niet echt open voor een ander. Deze personen missen dan de echte verbinding waarbij kracht en kwetsbaarheid, weten en niet weten, niet in balans is. Je leven is dan grotendeels gericht op de buitenkant, terwijl kracht en verbinding van binnen komt. Het ego is ook sterk gericht op gelijk krijgen. Het ego denkt/handelt vanuit behoud van controle en macht. Voor het ego zijn termen als winnen en/of verliezen belangrijk. 

Wij kunnen niet zonder het ego en het ego kan niet zonder ons. De kunst is om te gaan inzien hoe het ego werkt.

Pas als je dit gaat inzien krijg je de mogelijkheid om het ego los te laten. Van verkramping naar ontspanning en daardoor meer levensvreugde.

.

Ben jij ook nieuwsgierig naar hoe jouw ego werkt?

Ik help je graag om met jouw op zoek te gaan naar jouw drijfveren en overtuigingen. Ik doe dat door met jouw in gesprek te gaan en er met jouw achter te komen hoe jij in het leven staat en hoe jij dingen ziet en ervaart. Dit doe ik middels een aantal duidelijk afgebakende vragen die ervoor zorgen dat wij in ongeveer 50 minuten tot jouw specifieke drijfveren komen.

Wil je weten waarom je doet zoals je doet?

Ik nodig je graag uit voor een geheel vrijblijvende kennismaking met jezelf. Graag verneem ik van je. Ik kijk er naar uit.