Home / Blog / Wat is jouw kernkwaliteit

Wat is jouw kernkwaliteit?


Valt het jou ook op dat niet iedereen dezelfde kwaliteiten heeft? Wat zijn jouw kwaliteiten? Wat is een kwaliteit eigenlijk en hoe ga ik er mee om? Ieder mens heeft kwaliteiten. Een kwaliteit is een positieve eigenschap. We kunnen zelfs nog een stapje verder gaan. Als we ons zelf goed gaan leren kennen hebben we allemaal een mooie kwaliteit.

op weg naar geluk kernkwaliteit


Een kwaliteit is een positieve eigenschap, iets van jou, jouw wezen, jouw kern. Het geeft je kracht en helpt je vaak. Als het moeilijk wordt helpt je kwaliteit je verder. Jouw specifieke kwaliteit heeft ook een schaduwkant, een kant die je zelf niet ziet of realiseert.

Dit wordt ook wel je valkuil genoemd. Je schaduwkant is eigenlijk iets teveel van je kwaliteit. Je kernkwaliteit geeft je richting, geeft je aan de manier waarop je handelt denkt en voelt, je valkuil is de saboteur van je kwaliteit.

Voorbeelden van kernkwaliteiten zijn:

  • Daadkracht
  • Zorgvuldigheid
  • Zorgzaamheid
  • Strijdlust


Mijn kernkwaliteit

Mijn kernkwaliteit is te omschrijven als behoedzaam en bescheiden. Bescheidenheid is natuurlijk een mooie kwaliteit maar teveel bescheidenheid leidt tot vaagheid. Ik geef op dat moment onvoldoende aan wat ik belangrijk vind en volg vaak de agenda van de ander. Ik vind het moeilijk om nee te verkopen. In de praktijk komt het er dan vaak op neer dat ik op verzoek van de ander zijn/haar klusjes opknap, terwijl mijn eigen werk blijft liggen.
Omdat ik niet duidelijk ben en mijn grenzen niet aangeef wordt er over mij heengelopen. In mijn relatie probeer ik het de ander vaak naar de zin te maken en vergeet ik mijzelf! Daar word ik eerlijk gezegd niet blij van maar toch laat ik het (te) vaak gebeuren.

Wat verder opvalt is dat omdat ik bescheiden ben, ik veel last heb van mensen in mijn omgeving die een duidelijke heldere, in mijn ogen dominante houding aannemen. Aan daadkrachtige mensen heb ik eigenlijk een hekel. Deze mensen zitten in mijn allergiehoek. In wezen ben ik echter jaloers op die mensen en denk ik vaak: had ik maar wat meer van dat dominante!


Mijn uitdaging

Mijn uitdaging zit hem dan ook in het gaan ontwikkelen van mijn allergiekant. Ik moet dus alerter en krachtiger worden. Het ontwikkelen van of het loslaten van mijn allergie wordt ook wel de uitdaging genoemd.

Ik zal nog een voorbeeld noemen. Sommige mensen staan altijd klaar voor anderen. Zij zijn zeer behulpzaam. Deze mensen weten wat de ander nodig heeft en vinden het plezierig wanneer mensen hen om hun behulpzaamheid waarderen. Zij springen in waar hulp nodig is , zijn meelevend en meevoelend. Als je altijd voor een ander wilt klaarstaan kan dat ook te ver gaan.

Je valkuil is dan dat je met al je goede bedoelingen je teveel met de ander gaat bemoeien. Die ander kan dat gaan opvatten als bemoeizucht met als mogelijk resultaat dat hij de hulp resoluut afwijst. De ander voelt zich dan in de kou staan.

De afwijzing wordt door die ander opgemerkt als egocentrisch en ondankbaar. Uit studies is gebleken dat in relaties partners elkaar (onbewust) uitzoeken op die kwaliteit die bij henzelf ontbreekt en ontwikkeld zou moeten worden. Iemand bijvoorbeeld makkelijk door het leven gaat heeft dan(zonder dat hij hiervan bewust is) als partner een persoon die de zaakjes altijd goed geregeld wil hebben. Zo op het eerste oog een meer dan uitstekende combinatie zou je denken. Maar pas op, op het moment waarop de kwaliteit doorschiet komt die in de allergiezone van de ander. Je kunt je denk ik wel voorstellen wat er dan in de relatie gebeurt.

Wanneer de partner van een ordentelijk ingestelde vrouw voor de zoveelste keer zegt: “Maak je niet druk ik ruim mijn vieze sokken morgen wel op” drukt bij die ander op zijn allergie knop en zijn de rapen gaar. Er wordt dan een te groot beroep gedaan op de acceptatie van de allergie van de ander.


Het kennen van je eigen kwaliteit maar met name je allergie op grond van die kwaliteit is van onschatbare waarde in de communicatie en handelwijze in je relatie. Het lijkt allemaal heel simpel en dat is het in de theorie ook. De werkelijkheid is echter zoals wij weten veel weerbarstiger, zeker in de verhouding tussen man en vrouw.

Toch ligt in het ontdekken van je kwaliteit de eerste stap naar  begrip en het geluk. Ik zelf heb veel profijt van de wetenschap van mijn kernkwaliteiten zowel zakelijk als privé. Wil je ook kennis maken met jouw kernkwaliteit?

Kennismakingsgesprek

Ik bied je graag geheel vrijblijvend en kosteloos een kennismakingsgesprek aan, waarbij wij samen op pad gaan op zoek naar jouw kernkwaliteiten! Meld je aan via onderstaande knop. Ik kijk ernaar uit om kennis met je te mogen maken.