Home / Blog / De angst van verlies van verbinding

De angst van verlies van verbinding

Voel je je niet begrepen op de momenten dat hij toenadering zoekt? Wil je niets liever dan met die ander op één lijn te komen maar mislukt elke poging bijna meteen? Word je moedeloos van het idee in verschillende werelden te leven?

Als je regelmatig in dit soort situaties terecht komt herken je mogelijk de dans van verlatingsangst en bindingsangst.

Het fundamentele conflict tussen enerzijds onze behoefte aan intimiteit en anderzijds de behoefte aan vrijheid zorgt voor dit mechanisme van toenadering en weglopen, kwetsen en pleasen.

Op weg naar geluk verlatings- en bindingsangst


De dans wordt gevoed door onze angsten

Nu vind ik het woord “angst” eigenlijk een negatieve lading hebben. De voorkeur geef ik eraan om niet naar de angst te kijken maar naar de diepere drijfveren, naar ons diepere verlangen wat we werkelijk willen: gezien worden, gehoord worden, geliefd worden of nu juist wat wij ten diepste niet willen, afgewezen worden, het gevoel niet te voldoen, onveilig voelen, kwetsbaar zijn.

In mijn werk als scheidingsmediator valt mij steeds meer op dat lang niet iedereen op dezelfde manier in een min of meer zelfde situatie reageert.

Een voorbeeld

In verband met het opstellen van een echtscheidingsconvenant heb ik bepaalde financiële gegevens nodig en vraag daar naar. De man heeft toegezegd de stukken over te leggen maar ik krijg deze stukken maar niet. De vrouw reageert tijdens het volgende gesprek verbolgen en geeft aan dat het altijd zo gaat.

Wat zijn nu de mogelijke onderliggende angsten van de man?

Bij de man kan de gedachte spelen dat hij het toch nooit goed kan doen. Of gedachte dat hij de stukken pas kan overhandigen wanneer alle stukken compleet zijn. De gedachte dat middels het op tafel leggen van de stukken er nog meer ruzie ontstaat. De gedachte dat hij door de ander wordt weggelachen.\Schaamte.

Wat blijkt nu?

Het niet aanleveren van de benodigde informatie vindt zijn oorsprong in allemaal verschillende achtergronden. Deze verschillende achtergronden/drijfveren/basisangsten spelen ook een cruciale rol in de relatie. Punt is nu dat je pas aan de slag kunt als je weet wat je eigen overtuigingen en drijfveren zijn. Deze zul je moeten leren kennen.

Ik zal nog een voorbeeld geven

Ik ben er achter gekomen dat mijn overtuiging of drijfveer ligt in de veronderstelling dat harmonie zorgt voor een betere wereld. Hierdoor ga ik het conflict uit de weg.Ik ben angstig voor een conflict. Natuurlijk heeft iedereen een hekel aan een conflict maar ik net iets meer dan een ander.

Mijn aandacht gaat dan altijd naar hoe de harmonie te behouden. Ik richt mij naar de agenda van de ander.Nu zul je zeggen dat zijn toch mooie kwaliteiten.

Dat is ook zo, maar elke kwaliteit heeft een schaduwkant. Bij mij is deze schaduwkant dat ik mezelf vergeet, onzichtbaar word en de angst ontstaat dat ik niet gezien word,dat ik er niet toe doe.

Maar juist het feit dat ik mij onzichtbaar maak, de confrontatie niet aandurf word ik onzichtbaar en zien mensen mij niet staan. Dit is de paradox, ik wil eigenlijk graag gezien worden, maar omdat ik mij niet meld, niet duidelijk aangeef wat ik ervan vind, blijf ik onopgemerkt. Dit doet mij dan pijn, terwijl ik het zelf veroorzaak.

Ben jij ook nieuwsgierig naar jouw drijfveren?

Ik help je graag om met jouw op zoek te gaan naar jouw drijfveren en overtuigingen. Ik doe dat door met jouw in gesprek te gaan en er met jouw achter te komen hoe jij in het leven staat en hoe jij dingen ziet en ervaart. Dit doe ik middels een aantal duidelijk afgebakende vragen die ervoor zorgen dat wij in ongeveer 50 minuten tot jouw specifieke drijfveren komen.

Wil je weten waarom je doet zoals je doet?

Ik nodig je graag uit voor een geheel vrijblijvende kennismaking met jezelf. Graag verneem ik van je. Ik kijk er naar uit.